Shows informatie
Er zijn als het ware twee typen shows. Aan de ene kant de zogenaamde liefhebbers-shows en aan de andere kant de grote internationale shows. De zogenaamde liefhebbers-shows zijn eigenlijk voor iedereen toegankelijk. U hoeft uw dieren niet te kammen en u hoeft ook geen ontvochtiger in huis te halen. Ook voor mensen die slechts een paar huisdieren hebben, zijn dit leuke en leerzame shows. Het is altijd een ontzettend gezellige dag, en het geeft iedere chinchilla-liefhebber de kans om eens van gedachten te wisselen met andere liefhebbers. Ook is er op die dag vaak van alles verkrijgbaar voor uw chinchilla. De dieren worden meestal gekeurd volgens een punten-systeem, zoals bijvoorbeeld de helderheid van de kleur en de vachtstructuur. Na afloop is er een prijsuitreiking voor de mooiste diertjes. Thuis kunt u nog eens op uw gemak de keurkaarten lezen en bekijken op welke onderdelen uw chinchilla goed of misschien minder goed is beoordeeld.
Een internationale show is veel strenger en gaat ook heel anders in zijn werking. De laatste jaren is er in Nederland geen internationale show meer geweest, wel in Heusden-Zolder (Belgie). Dit is een 2-daagse en momenteel een van de grootste en zwaarste shows in Europa met op zaterdag de keuring, en op zondag is er gelegenheid tot het aankopen of verkopen van chinchilla’s. Naar deze show komen grote fokkers uit heel Europa, die hun dieren op nieuw/schoon gaas houden, als badzand Blue Cloud geven, hun dieren regelmatig kammen en vaak een ontvochtiger in de ruimte hebben staan. Als huisdier-liefhebber of als kleine fokker valt het dan ook niet mee om op een internationale show een goed resultaat te halen. Het kammen van een chinchilla vereist veel ervaring! Begin er daarom niet aan op een show maar oefen eerst thuis, met een chinchilla die niet mee hoeft naar de show. Op internationale shows zijn er verschillende keuringssystemen. Over het algemeen worden de jonge dieren in de vergelijk gekeurd, daarin worden ze met elkaar vergeleken en worden er 1e tot en met 6e prijzen toegekend. De oudere dieren (boven 8 maanden) worden in een punten-systeem gekeurd. De beoordeling wordt gedaan door een gediplomeerde keurmeester, hierbij wordt gekeken naar de helderheid van de kleur, de structuur en dichtheid van de vacht, en de lichaamsbouw en grootte van het dier. Het is geen probleem als uw chinchilla bijvoorbeeld een hapje uit het oor mist, er wordt enkel naar de vacht gekeken.
Hoe moet ik mijn chinchilla’s voorbereiden?
Deze voorbereiding begint eigenlijk al met het selecteren van de net verspeende jongen. Het heeft niet veel zin om een chinchilla die niet helder is of slap haar heeft aan te houden voor een show. 3-4 maanden voor de show plaatst u het dier in een zogenaamde “showkooi”. In deze showkooien dienen de dieren apart te zitten zodat ze elkaar niet kunnen beschadigen. De bodem dient van nieuw gaas te zijn zodat de buiken van de dieren brandschoon blijven, hier wordt met name op de internationale shows flink op gelet! Verder dienen de showdieren elke dag zandbad te krijgen. 2 dagen voor de show geeft u de showdieren geen zandbad meer, er mag namelijk tijdens de keuring geen badzand meer te zien zijn. Een voeding geven wat rijk is aan bepaalde vitaminen en mineralen zal de vacht van uw showdier zeker ten goede komen, het dier zal meer stralen en glanzen. Op sommige shows dient u zich van tevoren aan te melden.
De dag van de show:
Het inkooien op de show is veelal tussen 8.00 en 10.00 uur, dus u zult wellicht vroeg uit bed moeten. ’s Ochtends haalt u eerst de drinkflessen weg, zodat de dieren zich niet nat kunnen springen. Zorg ervoor dat uw vervoerskist schoon houtvezel bevat. Eenmaal op de locatie aangekomen meldt u zich eerst bij het secretariaat. U dient inschrijvingsgeld te betalen en u krijgt een lijst waarop u uw naam, aantal dieren en hun geslachten in moet vullen, met een onderscheid tussen standaards en mutaties. Vervolgens gaat u uw dieren inkooien en eventueel kammen. Na afloop van de show is er een prijsuitreiking en krijgt u een oorkonde met daarop de behaalde resultaten en eventuele keurkaarten. Grote fokkers hechten over het algemeen meer waarde aan de Fokkersprijs dan aan een Kleurklassewinnaar of Showkampioen immers, een Kleurklassewinnaar bijvoorbeeld hoeft niet door de betreffende deelnemer zelf gefokt te zijn, het kan een aangekocht dier zijn. De Fokkersprijs gaat over de beste 15 of 20 dieren van een deelnemer, en zegt dus veel meer over de totale fokkerij van een deelnemer. Laat uw oordeel over uw showdieren niet enkel van een show afhangen. Zo kan het gebeuren dat uw dier geen 1e prijs krijgt omdat het op dat moment niet helder genoeg is, terwijl het 1 maand later wel heel helder kan zijn en daarmee een waardevol fokdier. Een show is een momentopname en zegt niet alles over een dier. Zo kan het ook gebeuren dat uw dier op een Liefhebbersshow veel punten haalt en daarna op een internationale show slechts weinig punten. Als voorbeeld omschrijf ik de uitnodiging en regels van de grote internationale show op 27 februari 2010 te Heusden-Zolder:
Aanname van de dieren: Zaterdag vanaf 8.00 uur. Alle dieren dienen ingekooid te zijn om 10.00 u. en klaar te staan voor de kleurklasse indeling welke begint om 10.00 uur.
Inschrijvingsgeld: 1 dier = 15 euro / 2 dieren = 15 euro / vanaf 3 dieren = 5 euro per dier.
Showkooien: worden ter beschikking gesteld door de inrichters (eigen showkooien zijn verboden).
Showregels: EPVC-vergelijkingssysteem voor standaarddieren 4-5m/6-7m en mutaties 5-7 m.
EPVC-50-puntensysteem voor standaarddieren +8m. en mutaties +8m.
Kleurklassen standaard: M/MD/D/ED in leeftijdsgroepen 4-5 m. en 6-7 m., bokken en vrouwen gescheiden. Iedere groep moet minimaal uit drie dieren bestaan, anders wordt zij ondergebracht in een andere geslachtsgroep van gelijke leeftijd en kleurklasse. Er worden in iedere groep 1ste tot en met 6de prijzen toegekend.
Kleurklassen mutaties 5-7 m: Beige/Blond/Wit/Rosé/Silver/Mozaiek/Violet/Saffier/Black velvet/Beige-Brown velvet/Ebony donker/Ebony licht/Ebony brown/Blue Diamond. Iedere groep moet minimaal uit drie dieren bestaan, anders wordt zij ondergebracht in de dichtst benaderende groep. Er worden in iedere groep 1ste tot en met 6de prijzen toegekend.
Bekers:
EPVC: St 4-5 M.: 1ste/2de/3de/4de beste jonge dier 4-5 M.
St 6-7 M.: 1ste Kleurklassewinnaar in M/MD/D/ED.
1ste en 2de Showkampioen 6-7 M. (uit de kleurklassewinnaars).
St +8 M.: 1ste/2de/3de/4de Showkampioen +8 M.
MU 5-7 M.: 1ste Kleurklassewinnaars en 1ste, 2de en 3de Showkampioen 5-7 M. (uit de kleurklassewinnaars).
MU +8 M.: 1ste/2de/3de/4de Showkampioen.
Fokkersprijzen: 1ste/2de/3de Fokkersprijs standaard (6 beste punten dieren + 14 beste jonge dieren).
1ste/2de/3de Fokkersprijs mutaties (4 beste punten dieren + 11 beste jonge dieren).
Let op: Enkel dieren die daadwerkelijk de titel KLEURKAMPIOEN met een BEKER krijgen (ook terug te vinden op de oorkonde), mogen als kleurkampioen genoemd worden (zoals op stambomen, stamgegevens, aankondigingen, publicaties, websites…).
Dus m.a.w. dieren die net als tweede of derde laatste het moeten afleggen tegen de daadwerkelijke kleurkampioen, mogen niet als 2de of 3de kleurkampioen benoemd worden indien zij hier geen beker voor hebben gekregen!! Dit vernoemen we er even bij omdat er tegenwoordig wel eens extra kleurkampioenen worden uitgevonden die op de shows niet zijn toegekend.
Indien u ergens toegewezen titels ziet waarbij u vragen of twijfels heeft, kan u bij de organisatie van de show nagaan of dit een officiële en verdiende titel is. Dit geldt zowel voor onze show, als voor andere shows van andere organisaties.
Het aantal in te schrijven dieren is onbeperkt, alle dieren meegebracht naar de show moeten in goede conditie zijn. Zieke en/of gemanipuleerde dieren worden uitgesloten. Bij duidelijk zichtbaar gemanipuleerde dieren, worden alle dieren van de betreffende deelnemer uitgesloten, zonder teruggave van het inschrijvingsgeld.
De dieren moeten tot na de prijsuitreiking ter plaatse blijven. Indien de show toch vroeger wordt verlaten (toestemming ten vroegste 1 uur na beeindiging show en enkel via een bevoegd persoon), worden er geen prijzen, oorkondes of resultaten meegegeven of nagestuurd.
De beslissingen van de keurmeester zijn niet aanvechtbaar en de inrichters kunnen niet verantwoordelijk gesteld worden voor gebeurlijke ongevallen.
Keurkaart EPVC 50-punten systeem.